Velkommen > Hjælpesider > SLIP FOR SPAM > Sådan ender du på spammernes lister
Safi.dk startsiden

Sådan ender du på spammernes lister

Undgå Spam med
Safi's SPAM-FILTER

Udbydes i samarbejde
med StaySecure, nordens
største spamskanner.

Hvis du modtager spam-mails, er det højst sandsynligt, fordi din mail-adresse er offentliggjort på en hjemmeside. Det viser resultatet af en undersøgelse fra det amerikanske Center for Demokrati og Teknologi (CDT).
I løbet af en periode på et halvt år havde forskerne oprettet flere hundrede mail-adresser og lagt dem på forskellige hjemmesider, sendt indlæg til debatfora og nyhedsgrupper og tilmeldt sig nyhedsbreve.
Derefter havde CDT ventet på at blive ofre for automatiske adressehøstere, der indsamler mail-adresser til brug for spam. Og det skulle ikke blive forgæves.

Adressehøstere giver spam
CDT modtog flere end 10.000 e-mails. Heraf var 8842 spam-mails. Særligt interessant er det, at næsten alle de mail-adresser, som CDT modtog spam på, var blevet offentliggjort på en hjemmeside.

Kilden til spam

Mail-adresse står på en hjemmeside: 8609 (97,4%)
Indlæg i nyhedsgruppe: 110 ( 1,2%)
Nyhedsbrev modtaget efter framelding: 82 ( 0,9%)
Mail-adresse videresolgt: 25 ( 0,3%)
Indlæg i web-debatforum: 15 ( 0,2%)
Domæneregistrering: 1 ( 0,0%)
Total: 8842 (100,0%)

Klartekst giver spam

Men CDT’s undersøgelse stopper ikke her.
Forskerne havde offentliggjort adresser på tre forskellige måder:

  • Man havde skrevet en mail-adresse i almindelig klartekst på en hjemmeside
  • Man havde skrevet en adresse på en måde, så den kun kunne læses af mennesker (f.eks. ved at vise den som grafik eller ved at skrive mail-snabela-example.com)
  • Og endelig havde man lavet HTML-tricks for at sløre mail-adressen. Tricket er at angive ASCII-tegnene i mail-adressen som HTML-koder i stedet for at skrive klartekst. F.eks. kan @-tegnet skrives som @.

Interessant nok, så modtog CDT udelukkende spam-mail på adresser, der var skrevet i klartekst. Så måske er adressehøsterne ikke så intelligente endda?
Endelig havde CDT fjernet en af klartekst-adresserne efter to ugers eksponering på en hjemmeside for at måle effekten. Og det viser sig faktisk, at spam-mængden aftager markant efter kort tid, så håbet er altså ikke ude, hvis man kommer for skade at lække sin mail-adresse til spammerne.
Foruden de knap 9000 spam-mails, hvor kilden var sikker, var CDT også udsat for ”mailserver-angreb”, hvor spammere havde forsøgt at sende mails til samtlige bogstavkombinationer, f.eks. aa@example.com, ab@example.com, ac@excample.com osv.

Gode råd om at forebygge spam
CDT har samlet en række guldkorn baseret på undersøgelsen af årsagen til spam:

  • Hvis du er nødt til at offentliggøre din mail-adresse på en hjemmeside eller i en nyhedsgruppe, så gør den ulæselig for automatiske adressehøstere. Det gør du enten ved at vise den som grafik, ved at skrive adressen som ”mail snabela example dot com” eller ved at indsætte mail-adressen som særlig HTML-kode.
  • Fravælg optagelse i adressekataloger, hvor din mailadresse bliver offentliggjort.
  • Hvis din mail-udbyder har et spam-filter, så slå det til.
  • Læs vilkårene grundigt, inden du indtaster din mailadresse på en hjemmeside. Læg især mærke til sidens fortrolighedspolitik (”privacy policy”). CDT har erfaring for, at man faktisk godt kan stole på, hvad der bliver skrevet i den type dokumenter.
  • Brug flere forskellige mail-adresser. Opret evt. en gratis webmail-adresse, som du kun bruger til at udfylde formularer på hjemmesider, debatindlæg osv.
  • Undgå korte mail-adresser. Hvis du kun har to bogstaver foran snabel-a’et, er det nemt for en maskine at gætte din adresse.

CDT’s rapport er på blot 16 sider. Det kan betale sig at læse den, inden du skal bruge tiden på at læse spam-mails. Hent den som PDF-fil her.

Læs eventuelt mere her:

Forbrugerrådets anbefalinger
eller Forbrugerstyrelsens hjemmeside,
eller denne 'tips-hjemmeside': Nettips  

Derfor virker spam:

Fire procent køber varer via spam-mails, mens 14 procent læser spam-mails.
En ny undersøgelse foretaget af Rockbridge Associates i samarbejde med Universitetet i Maryland viser, at flere end før antaget læser spam-mails og køber varer via spam-mails. Undersøgelsen bygger på interview af 1000 personer over 18 år.
Undersøgelsen viste, at 78 procent af de forespurgte modtog spam hver dag, hvoraf 11 procent svarede, at de modtog mindst 40 spam-mails om dagen. Hos langt de fleste modtagere ender spam-mails direkte i skraldespanden, men hele 14 procent læser alligevel spam-mails.
Meget overraskende indrømmer fire procent af de forespurgte, at de i løbet af det sidste år har klikket på en spam-mail for at købe et produkt, der blev reklameret for. De fire procent, som ender med at købe varer, er hovedårsagen til, at spammere stadig sender mere spam.
Undersøgelsen viste også, at der gennemsnitlig bruges 2,8 minutter om dagen på at slette spam-mails.

 

Amerikanske forskere har lagt lokkemad ud til sultne spammere.
Resultatet kan hjælpe dig til at forebygge spam!